söndag 2 augusti 2009

Det geografiska begreppet Norrland

Beträffande DI’s artikel om vindkraft i Markbygden.

Jag fastnade för en rubrik på första sidan DI fredag 31 juli 2009 ”Snurror för miljarder ger medvind för glesbygden i Norrland”.

Norrland är ett diffust geografiskt begrepp som sträcker sig från Färnebofjärdens nationalpark i söder till Treriksröset i norr. Motsvarande geografiska begrepp i söder, Svealand och Götaland, är förmodligen lika diffusa för de flesta och används inte lika ofta i media. Artikeln om vindkraften fanns i bilagan, DI Weekend (nr 27 2009). Med stort intresse gav jag mig i reportaget för att ta reda på var inom detta stora område som kallas för Norrland ska så stora pengar investeras. Ju mer jag läser av artikeln desto mer irriterad blir jag. Varför i all världen denna rubriksättning på tidningens första sida. Större delen av området Markbygden ligger i landskapet Norrbotten och hela området ligger i Norrbottens län. Man får för sig att Piteå kommun ligger i ”Norrlands inland”. Fakta är att Piteå är en kuststad och Piteå kommun är en kustkommun.

Norrland kanhända är exotiskt, obekant och fattigt, som de nya länderna i öst, Uzbekistan, Tadzikistan, Turkmenistan, Kirgistan m fl. Det enda med liknande namn i Norrland är ett litet geografiskt område i södra delen det exotiska och avlägsna Västerbotten , nämligen Umestan. Är det för att sälja mer tidningar som rubriksättningen blev så tokig på första sidan? En riktig kvällstidningsrubrik!

Jag har alltid uppfattat DI som en seriös tidning. Det är tydligt att media inte alltid når fram i seriositetssträvandet.

Det är sällan, om inte någonsin som Sveland och Götaland används som geografiska definitioner om var i landet olika verksamheter eller företeelser förekommer. Glasbruken i Götaland heter alltid Glasbruken i Småland. Järnverket i Svealands inland skulle kunna användas som rubrik för en artikel om SSAB’s verksamhet i Borlänge. Endast fantasin sätter gränser för ytterligare övertydliga jämnförbara exempel.

I samma tidning finns en artikel om Birgitta Svendén som med norrländsk envishet tackat nej till flera erbjudanden till jobbet som operachef i Stockholm. Denna envishet verkar vara en generell företeelse från den yttersta spetsen av Gästrikland till det nordligaste Lappland. Birgitta växte upp i Lapplands inland, lite svårtolkat. Var skulle det kunna ligga, Lapplands inland? Lappland har ingen kust! Birgitta är bördig från den del landskapet Lappland som tillhör Norrbottens län, hon växte upp i Porjus och Vuollerim, de senare korrekt omnämnda i artikeln.

Bilägger karta från Svevinds hemsida.



Källa; www.svevind.se, Informationsbroschyr från 2006 Vindkraft i Markbygden – inbjudan till samråd.

Kartor från Wkipedia som definierar områdena Norrland, Svealand och Götaland;



Norrland, Svealand, Götaland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar